Türk Tarihi

MOĞOLİSTAN’DA BULUNAN 1500 YILLIK TÜRK MUMYASI İNCELENMEYE BAŞLANDI

0 1.060

Moğolistan’daki Altay Dağları’nda Türk kökenli olduğu düşünülen 1,500 yıllık kadın mumyası üzerinde incelemeler başlatıldı. Atlı Kadın mumyası, Orta Asya’da bulunan ilk eksiksiz Türk mezarı olarak kayıtlara geçmişti.

Yanında bir yay olmadığı için bir kadına ait olduğu düşünülen mezarda, kurban edilmiş bir at ile at takımlarının yanı sıra, çok iyi korunmuş durumda olan renkli işlemeli çantalar, 4 farklı kıyafet ve yastıklar da bulundu. Mumyanın bulunduğu mezarda bir at, eyer, dizgin, kilden bir kap, ahşap bir kase, bir demir kazan, ve “Dööl” adı verilen dört farklı geleneksel Moğol kıyafeti bulundu. Mezarda ayrıca yastıklar, bir koyun kafası, içine bir koyunun sırtı konulmuş keçeden bir seyahat çantası, keçi kemikleri, ve çanağı taşımak için kullanılan bir çanta da vardı.

Deniz seviyesinden 2803 metre yüksekte bulunan mezarın derinliği üç metre. Araştırmacılar, mezardaki buluntuların iyi birer zanaatkar olduğunu gösterdiklerini ve iskeletin elit bir insana ait olmadığı düşünülürse zanaat becerilerinin oldukça gelişmiş olduğunu söylüyor.

Moğolistan Hovd vilayetindeki Altay Dağları’nda bulunan ve Göktürklere ait olduğu düşünülen mumya için Türkiye’den bir inceleme heyeti Moğolistan’a gitti. Moğolistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı ile TİKA işbirliğinde yapılan Altay Dağlarında bulunan “Atlı Kadın Arkeolojik Buluntuları Araştırma Projesi” kapsamında ilgili kurum uzmanları bir araya gelerek, bir hafta sürecek olan çalışma ile ilgili bir görüşme gerçekleştirdi. Araştırma kapsamında mumyanın yanısıra mumyayla beraber koşum takımları ile gömülen at da incelenecek. Bir hafta sürecek olan çalışmalar sonucunda örnekler alınarak ABD’ye gönderilecek ve analiz sonuçları beklenecek.

İnceleme heyetinde Yeditepe Üniversitesi’nden Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Mimar Sinan Üniversitesi’nden Sebahattin Küçük, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vedat Onar, Dr. İstanbul Üniversitesi’nden Dilek Olgun Erdikmen, Düzce Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz yer alıyor.

Kaynak: http://arkeofili.com

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.